عید قربان یاداور حماسه بزرگ حضرت ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام
عید قربان یاداور حماسه بزرگ حضرت ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام و سربلندی انان در ازمون بزرگ الهی به شمار می رود. همه فرق مسلمین این روز را عید محسوب می دارند. یکی از اعمال این عید بزرگ که سنت موکد نیز می باشد قربانی کردن است که مختص به حاجیان نبوده بلکه همه مسلمانان بسته به استطاعت مالی خویش می توانند قربانی کنند. در این ویژه نامه به فضیلت و اعمال عید قربان و فاجعه دردناک منا که به قربانی شدن مهاجران الی الله در این روز انجامید، پرداخته شده است.
اداب و اعمال روز عید قربان
عید قربان دارای احکامی است:
1- روزه عید قربان و عید فطر حرام است.
2- اعتکاف در عید قربان و عید فطر باطل است؛ زیرا شرط صحیح بودن اعتکاف، روزه است.
3- حاجی باید شب عید قربان از طلوع فجر تا طلوع خورشید در مشعرالحرام بماند و در روز عید قربان وارد منا گردیده، رمی جمره عقبه و ذبح نموده و سپس سر بتراشد یا تقصیر کند.
4- احیای شب عید قربان برای کسی که در مشعرالحرام باشد، مستحب است.
5- زیارت امام حسین علیه السلام در عید قربان مستحب است.
6- کسی که در منا نیست، مستحب است قربانی کند و به ان (اضحیه) گفته می شود و لازم نیست شرایط قربانی در حج را داشته باشد.
7- نماز عید قربان و عید فطر در زمان غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، مستحب است و به نوبه خود دارای نکاتی است: الف) قضا ندارد. ب) به جماعت یا فرادا خوانده می شود. ج) چنان چه به جماعت خوانده شود، دارای دو خطبه است که بعد از نماز ایراد می گردد. د) دارای قنوت های نه گانه است و هر دعایی در ان ها خوانده شود کافی است، گرچه بهتر است از دعاهایی که در کتب دعا نقل شده، استفاده گردد. ه) اذان و اقامه ندارد، ولی برای اعلام، چند مرتبه (الصلوه) گفته شود. (افق حوزه - 3 ابانماه 1391 شماره 349)